gatospito
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

+23
neomat
Constant1ne
anta
funambolo
mpoulaalekoula
alexandrakicat
natalouko
NiaR
SuperCatz
blackfairy
johra
ismini
manto
Anatoli
Gatadministrator
Πούπσυ
MHTSI
ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΓΑΤΟΥΛΑ
Marcos
marmanga
Chouzouris
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ
Φωτεινή
27 απαντήσεις

Σελίδα 1 από 2 1, 2  Επόμενο

Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Αυγ 29, 2008 2:29 pm

Οδοντιατρική της γάτας - πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στο σπίτι


(από την ιστοσελίδα: http://www.fabcats.org/owners/mouth/dentistry.html)

Οι νόσοι των δοντιών είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα στις γάτες μικρής και μεγάλης ηλικίας. Θεωρείται ότι το 85% των γατιών ηλικίας τριών ετών και άνω έχουν κάποιο είδος οδοντικής νόσου. Αυτό το άρθρο έχει στόχο να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με ορισμένα από τα πιο κοινά είδη οδοντικής νόσου, τι ενδείξεις θα παρουσιάσει η γάτα σας, πώς αυτή μπορεί να διαγνωστεί, τι σημαίνει αυτό για τη γάτα σας και πώς μπορείτε να αποτρέψετε κάποιες από αυτές τις ασθένειες.

Γιατί οι γάτες έχουν δόντια;

Αν και οι κατοικίδιες γάτες μπορούν να ζήσουν χωρίς δόντια, τα δόντια είναι σημαντικά, ιδίως για τις άγριες γάτες, για διάφορους λόγους. Αυτοί περιλαμβάνουν:

* το κυνήγι για την απόχτηση τροφής
* τη μάσηση της τροφής
* τα όπλα με τα οποία θα σκοτώσει τη λεία ή θα αμυνθεί

Ανατομία του δοντιού


Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ 240yfj4


Κάθε δόντι "κάθεται" σε μια υποδοχή και παραμένει σταθερό στη θέση του με συνδέσμους, οστέινες ουσίες, μαλακούς ιστούς και κόκκαλα. Το δόντι διαιρείται στη στεφάνη και τη ρίζα. Η στεφάνη του δοντιού είναι το ορατό του τμήμα πάνω από το ούλο. Κάτω από το ούλο βρίσκεται η ρίζα. Το σημείο όπου συναντιούνται η στεφάνη και η ρίζα αποκαλείται ο κορμός του δοντιού.

Το δόντι αποτελείται από τρεις ουσίες:
Πολφός (pulp) - βρίσκεται μέσα στο κέντρο του δοντιού που ονομάζεται πολφική κοιλότητα. Ο πολφός εισέρχεται στην κοιλότητα στο άκρο της ρίζας και περιέχει νευρικά κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία. Εξαιτίας αυτού, η ζημιά ή η φλεγμονή του πολφού είναι εξαιρετικά οδυνηρή.
Οδοντίνη (dentine) - αυτή καλύπτει τον πολφό και το μεγαλύτερο μέρος της ρίζας και παρέχει ένα μεσαίο στρώμα μεταξύ του πολφού και του σμάλτου στη στεφάνη του δοντιού. Η οδοντίνη είναι σκληρή και περιέχει μέταλλα, αλλά είναι πολύ ευαίσθητη. Έτσι η έκθεση της ρίζας ή η ζημιά στο σμάλτο είναι πολύ οδυνηρές.
Σμάλτο (enamel) - είναι μια σκληρή ουσία χωρίς ευαισθησία. Το σμάλτο καλύπτει τη στεφάνη του δοντιού προστατεύοντας την οδοντίνη και, συνεπώς, εμποδίζει την ευαισθησία όταν το ζώο τρώει. Ωστόσο, το σμάλτο στα αιλουροειδή είναι λεπτό, με πάχος μόλις 0,2 χιλιοστά σε σύγκριση με των κυνοειδών, το οποίο έχει πάχος 0,5 χιλιοστά. Η βλάβη στο σμάλτο, εκθέτοντας την οδοντίνη, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ ευαίσθητο δόντι, ευπαθές σε λοιμώξεις.


Είδη δοντιών
Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, η οδοντοστοιχία της γάτας αναπτύχθηκε έτσι ώστε κάθε δόντι να παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα μιας αγριόγατας να επιβιώνει. Μια γάτα έχει, συνολικά, 33 δόντια. Τα διάφορα είδη των δοντιών είναι:

Κοπτήρες (Ι) - αυτά είναι τα πολύ μικρά δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος (βλ. διάγραμμα πιο κάτω). Οι κοπτήρες έχουν ελάχιστη χρήση, αλλά χρησιμοποιούνται για να κρατάει το ζώο το θήραμα στο στόμα. Έχουν μόνο μία ρίζα και αρκετά συχνά είναι ασταθείς, καθιστώντας εύκολη την εξαγωγή τους. Μία γάτα έχει 12 κοπτήρες συνολικά (έξι στο πάνω μέρος και έξι στο κάτω), αλλά συχνά κάποια από αυτά τα δόντια πέφτουν ή δεν αναπτύσσονται καν.
Κυνόδοντες (C) - Η γάτα είναι σαρκοφάγο ζώο και αυτά είναι τα δόντια που ευθύνονται για τη θανάτωση και το τεμάχισμα της λείας της. Έχουν μόνο μια ρίζα, αλλά αυτή είναι πολύ μεγάλη και υποστηρίζεται από ισχυρούς συνδέσμους. Οι γάτες διαθέτουν 4 κυνόδοντες.
Προ-γόμφιοι (PM) - Οι γάτες έχουν έξι άνω προ-γόμφιους (UPM) (τρεις σε κάθε πλευρά) και τέσσερις στην κάτω σιαγόνα (LPM) (δύο σε κάθε πλευρά). Οι δύο κάτω προ-γόμφιοι σημαίνονται ως PM2 και PM3 (βλέπε διάγραμμα πιο κάτω). Χρησιμοποιούνται για το μάσημα της τροφής και έχουν διαφορετικές ρίζες:
1. Ρίζα UPM1
2. Ρίζες UPM2, LPM2, LPM3
3. Ρίζες UPM3
Όταν αυτά τα δόντια εξάγονται είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς διανέμονται οι ρίζες των δοντιών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το δόντι είναι χωρισμένο στη σωστή θέση για να γίνει πιο εύκολη η εξαγωγή.
Γόμφιοι (M) - Οι γάτες έχουν δύο άνω γόμφιους (UM) (έναν σε κάθε πλευρά) και δύο κάτω (LM) (έναν σε κάθε πλευρά). Οι γόμφιοι χρησιμοποιούνται επίσης για μάσημα, αλλά οι άνω και οι κάτω γόμφιοι έχουν διαφορετικές ρίζες. Αυτές είναι:
1. Ρίζα UM1
2. Ρίζες LM1
Οι άνω γόμφιοι, συνήθως, είναι εύκολο να εξαχθούν καθώς έχουν κοντές ρίζες χωρίες οστέινους συνδέσμους. Στους κάτω γόμφιους είναι πιο δύσκολη η εξαγωγή γιατί έχουν χοντρή ρίζα και μια μικρή ρίζα με οστέινους συνδέσμους.


Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ IympeqΟδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Nl4ked


Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 101
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Αυγ 29, 2008 2:31 pm

Οδοντικοί νόσοι της γάτας

Οι οδοντικές νόσοι συνδέονται, συνήθως, με την οδοντιατρική πλάκα και το σχηματισμό πέτρας.
Πλάκα
Η πλάκα είναι μια πολύπλοκη στρώση από βακτήρια που αναπτύσσεται στην επιφάνεια των δοντιών. Αρχικά το στρώμα της πλάκας δεν είναι άμεσα ορατό, αλλά μπορεί να φανεί με τη χρήση διαλύματος που λεκιάζει τη στρώση. Καθώς το στρώμα της πλάκας μεγαλώνει και γίνεται παχύτερο, μπορούμε να το δούμε συχνά σαν ένα μαλακό, γκρι ή λευκό στρώμα στην επιφάνεια των δοντιών. Η πλάκα είναι σημαντική διότι είναι η πιο κοινή αιτία της οδοντικής νόσου. Η λήψη μέτρων για να βοηθήσουμε τη μείωση της οδοντικής πλάκας αποτελεί, επομένως, ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να αποτραπούν οι ασθένειες των δοντιών στις γάτες. Η πλάκα μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα, πρακτική που βοηθά στη διατήρηση υγιών ούλων.

Πέτρα
Αν η πλάκα αφεθεί μπορεί να σκληρύνει λόγω της απόθεσης ουσιών, όπως το ασβέστιο, στο στρώμα της πλάκας. Η σκληρή, ασβεστώδης πλάκα είναι γνωστή ως πέτρα. Η πέτρα είναι ορατή και μοιάζει με κρεμ/κίτρινη ή καφέ σκληρή εναπόθεση στην επιφάνεια των δοντιών. Η πέτρα συνήθως δεν μπορεί να απομακρυνθεί με απλά μέτρα, όπως το βούρτσιμα, κατά συνέπεια είναι απαραίτητος ένας κτηνίατρος.
Οι οδοντικές νόσοι επηρεάζουν τις γάτες σε οποιαδήποτε ηλικία και ποικίλουν σε σοβαρότητα. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα να συμβεί μια ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
* ευθυγράμμιση των δοντιών
* διατροφή
* οδοντιατρική φροντίδα
* χημεία του στόματος
* μολυσματικές νόσοι

Ευθυγράμμιση των δοντιών
Τα δόντια που είναι τοποθετημένα στραβά στο στόμα είναι πιο πιθανό να συσσωρεύσουν πλάκα και πέτρα από αυτά που είναι ευθυγραμμισμένα. Οι λόγοι της δυσευθυγράμμισης περιλαμβάνουν:
* Ράτσα
Οι ράτσες με κοντή μουσούδα, π.χ. Περσίας, Τσιντσιλά, Βρετανικές και Εξωτικές κοντότριχες, έχουν συχνά λάθος τοποθετημένα δόντια. Οι σιαγόνες τους είναι πολύ μικροί για να φιλοξενήσουν την οδοντοφυϊα, με αποτέλεσμα το συνωστισμό και την κακή ευθυγράμμιση των δοντιών.
* Διατήρηση αποβαλλόμενων δοντιών
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποβαλλόμενα δόντια (δόντια γαλουχίας) διατηρούνται αφού έχουν βγει τα μόνιμα δόντια. Αν το ενήλικο δόντι δεν σπρώξει το παλιό βγαίνοντας, τότε μπορεί να αναγκαστεί να μεγαλώσει στραβά με αποτέλεσμα τη δυσευθυγράμμιση.
* Τραύμα της γνάθου ή συγγενείς ανωμαλίες

Μερικές φορές η σιαγόνα μιας γάτας μπορεί να έχει αφύσικο σχήμα. Εάν μια γάτα γεννιέται με ελάττωμα στη γνάθο, τότε αυτό μπορεί να συσχετιστεί με καλή ευθυγράμμιση των δοντιών και αναπτυξιακές ανωμαλίες, π.χ. προεξέχοντες/υπερβαίνοντες γνάθοι. Μια άλλη αιτία θα ήταν ένα τραύμα από τροχαίο ατύχημα.

Διατροφή

Η διατρόφή παίζει ρόλο στην εξέλιξη της οδοντικής νόσου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μαλακή, υγρή τροφή δεν παρέχει λειαντική δράση στα δόντια κατά το μάσημα και έτσι δεν προλαμβάνει το σχηματισμό πλάκας. Η τροφή αυτή συγκεντρώνεται και κολλάει στα δόντια ενθαρρύνοντας τα βακτήρια και την πλάκα. Η ξηρή τροφή είναι πιο λειαντική και ενθαρρύνει το μάσημα. Είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσει στα δόντια και έτσι η πλάκα σχηματίζεται πιο αργά. Είναι διαθέσιμες στην αγορά τροφές που έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην πρόληψη της πέτρας. Αυτές οι τροφές έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν την διείσδυση των δοντιών στις κροκέτες και έτσι παρέχουν περισσότερη λειαντική δράση για να μειωθεί η συσσώρευση πέτρας. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν έχει αποδειχθεί η μακροχρόνια αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των νόσων των ούλων.

Η κατ' οίκον φροντίδα
Το βούρτσισμα των δοντιών είναι, ίσως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η πλάκα. Όπως και στους ανθρώπους, το βούρτσισμα δε θα εμποδίσει μόνο το σχηματισμό πλάκας και πέτρας, αλλά επίσης θα διατηρήσει την υγεία των ούλων και θα μειώσει την κακή αναπνοή. Συνιστάται βούρτσισμα καθημερινά, 1 ή 2 φορές, και μπορεί να εφαρμοστεί σε γάτα σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει σταδιακά και παρακάτω δίνονται οδηγίες.

Στοματική χημεία, ξενιστές και ανοσοποιητική αντίδραση
Μερικές γάτες θα είναι πάντα επιρρεπείς σε οδοντιατρικές ασθένειες παρά κάθε προσπάθεια που γίνεται για την αποτροπή τους. Πιστεύεται ότι η χημική σύσταση του σάλιου είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τις νόσους των δοντιών και των ούλων. Όπως και οι ξενιστές συμπεριλαμβανομένης της ανοσοποιητικής αντίδρασης. Μπορεί να βοηθήσουν η αυστηρή φροντίδα στο σπίτι ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, οι πολλαπλές εξαγωγές δοντιών.

Μολυσματικές ασθένειες
Ορισμένες μολυσματικές ασθένειες συνδέονται με ουλίτιδα και ο κτηνίατρος μπορεί να συμβουλεύσει τον έλεγχο για τον ιό της Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας της Γάτας (FIV), τον ιό της Λευχαιμίας (FeLV) και τον καλυκοϊό.
Το ιδανικό είναι να πηγαίνουμε τις γάτες μας για εξέταση δοντιών στον κτηνίατρο τουλάχιστον μια φορά κάθε 12 μήνες και οι γάτες που αντιμετώπισαν οδοντιατρικά προβλήματα μια φορά κάθε 3-6 μήνες, ανάλογα με την κατάστασή τους. Γενικά, όσο πιο γρήγορα εντοπίζεται το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολη και πιο γρήγορη θα είναι η θεραπεία. Ακόμη κι αν το στόμα της γάτας εξετάζεται κάθε μέρα, ο οδοντιατρική ασθένεια θα αναπτυχθεί σταδιακά και θα εξελιχθεί. Οι γάτες αρκετά συχνά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα έως ότου η νόσος είναι προχωρημένη και ως τότε μπορεί να χρειαστεί να εξαχθούν πολλά δόντια.

Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 101
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Αυγ 29, 2008 2:32 pm

Περιοδοντική ασθένεια

Περιοδοντική νόσος είναι κάθε νόσος γύρω από το εξωτερικό μέρος του δοντιού. Οι πιο κοινές μορφές της οδοντικής αυτής νόσου είναι οι εξής:


Ουλίτιδα

Ουλίτιδα σημαίνει φλεγμονή των ούλων γύρω από το δόντι. η ουλίτιδα είναι εξαιρετικά συνηθισμένη, συναντάται σε γάτες όλων των ηλικιών και ποικίλλει σε βαθμό σοβαρότητας.


Η ήπια ουλίτιδα είναι πολύ κοινή σε γάτες όλων των ηλικιών. Είναι δυνατό να σχηματιστεί μέσα σε 48 ώρες μετά τον καθαρισμό, όταν θα έχει αρχίσει ο σχηματισμός πλάκας. Η ήπια ουλίτιδα δεν επηρεάζει τη ρίζα του δοντιού και το βούρτσισμα σε καθημερινή βάση εύκολα αντιστρέφει τις περισσότερες περιπτώσεις.


Η μέτρια ουλίτιδα επίσης είναι πολύ συνηθισμένη. Αν η πλάκα αφήνεται να σχηματιστεί στα δόντια, τότε η ουλίτιδα θα γίνει πιο έντονη με το πέρασμα του χρόνου. Μερικές φορές σε αυτό το στάδιο μπορεί να φανεί ύφεση των ούλων. Μπορούν, επίσης, να φανούν "θύλακες" ουλίτιδας. Ο θύλακας ουλίτιδας είναι όταν αρχίζει το ούλο να διαχωρίζεται από το δόντι, προσφέροντας ένα ιδανικό τόπο για την τροφή, τα βακτήρια, την πλάκα και την πέτρα. Αν δεν έχει σχηματιστεί ήδη πέτρα, οι περισσότερες περιπτώσεις μέτριας ουλίτιδας μπορούν, επίσης, να αντιστραφούν με τακτικό ημερήσιο βούρτσισμα. Ωστόσο είναι δύσκολο να αντιστραφεί ο σχηματισμός θυλάκων.


Η σοβαρή ουλίτιδα μπορεί να είναι πολύ επώδυνη για μια γάτα. Η γάτα μπορεί να παρουσιάσει σημάδια υπερσιελόρροιας, δυσοσμίας του στόματος, χτύπημα του στόματος με το πόδι της και δυσκολία στο φαγητό. Η σοβαρή ουλίτιδα είναι κοινή σε γάτες που έχουν πολλή πλάκα και πέτρα στα δόντια τους. Η υποχώρηση των ούλων είναι, επίσης, συνηθισμένη, αλλά δεν είναι πάντα εμφανής, δεδομένου ότι η φλεγμονή είναι έντονη. Ορισμένες φορές φαίνονται θύλακες ούλων και συνήθως είναι βαθύτεροι από εκείνους που δημιουργούνται στη μέτρια ουλίτιδα. Η σοβαρή ουλίτιδα συνήθως δεν μπορεί να φύγει με το βούρτσισμα και το στόμα είναι, συχνά, ευαίσθητο στη βούρτσα. Απαιτείται γενική αναισθησία για να καθαριστούν τα δόντια. Αν η υποχώρηση των ούλων είναι σοβαρή και εκθέτει τη ρίζα των δοντιών, τότε θα χρειαστεί να εξαχθούν τα δόντια. Το βούρτσισμα συνιστάται θερμά μετά την επέμβαση για την πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου.


Περίπου οι γάτες πέντε μηνών αναπτύσσουν αρκετά συχνά ουλίτιδα και μερικές φορές οι ιδιοκτήτες τους θα παρατηρήσουν να μυρίζει η ανάσα τους. Αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι βγαίνουν τα μόνιμα δόντια και πέφτουν τα παλιά προκαλώντας φλεγμονή και διαταραχή των ούλων. Μερικές φορές οι ιδιοκτήτες θα αναφέρουν ότι βρίσκουν δόντια στο χαλί! Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό και η αλλαγή των δοντιών διαρκεί περίπου 4-6 εβδομάδες. Ωστόσο, αν η γάτα εμφανίζει σημάδια δυσφορίας, θα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο.


Περιοδοντίτιδα

Είναι ασθένεια των ούλων, η οποία είναι πιο ανεπτυγμένη και συνηθισμένη σε γάτες μεγάλης ηλικίας. Τα ούλα είναι πολύ ερεθισμένα και συχνά έχουν υποχωρήσει. Μεγάλη ποσότητα πέτρας φαίνεται στα δόντια. Οι ιστοί που περιβάλλουν και υποστηρίζουν το δόντι επίσης νοσούν και έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, αποκαλύπτοντας τη ρίζα και προκαλώντας αστάθεια. Η λοίμωξη είναι συνηθισμένη και συχνά το δόντι περικλείεται από πύον. Κλινικές ενδείξεις μπορούν να διαπιστωθούν σε δόντια με σοβαρή ουλίτιδα. Σε αυτό το στάδιο, το δόντι είναι τόσο άρρωστο που η εξαγωγή είναι η μόνη θεραπεία.


Στοματίτιδα

Στοματίτιδα σημαίνει φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας. Οι γάτες υποφέρουν από μια κατάσταση γνωστή ως Lymphocytic Plasmacytic Gingivitis Stomatitis Complex (LPGC), όπου το σύνολο της στοματικής κοιλότητας αποκτά σοβαρή φλεγμονή. Η ακριβής αιτία είναι ακόμη άγνωστη. Αυτή είναι μια εξαιρετικά επώδυνη ασθένεια και οι γάτες σταματούν να τρώνε. Εκκρίνουν περισσότερο σάλιο, χτυπάνε το στόμα τους με το πόδι τους και δείχνουν άλλα σημάδια στοματικού πόνου. Αρκετά συχνά χάνουν βάρος ως συνέπεια της μειωμένης όρεξης. Διάφορες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών και αντιφλεγμονοδών, έχουν χρησιμοποιηθεί με ανάμεικτα αποτελέσματα. Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει ένα αρχικό αναισθητικό για τον καθαρισμό και την αφαίρεση κάθε άρρωστου δοντιού, ακολουθούμενη από καθημερινές πλύσεις του στόματος με διάλυμα για τη μείωση των βακτηρίων στο στόμα και βούρτσισμα, αν η γάτα το ανέχεται. Πολύ συχνά οι γάτες ακολουθούν θεραπεία με αντιβιοτικά και κορτικοστεροειδή. Σε ορισμένες, εξαιρετικά πληγμένες, γάτες απαιτείται εξαγωγή όλων των πλαϊνών δοντιών.Οδοντοκλαστικές Επαναρροφητικές Αλλοιώσεις της Γάτας

Οι FORL είναι πολύ συνηθισμένες σε γάτες μικρής και μεγάλης ηλικίας. Έχει υπολογιστεί ότι το 72% των γατιών άνω των πέντε ετών έχουν τουλάχιστον μια FORL. Αυτή είναι μια κοιλότητα του δοντιού, σχηματισμένη συνήθως γύρω από τα ούλα, αλλά μπορεί, επίσης, να βρεθεί κάτω από αυτά. Η αιτία τους είναι άγνωστη, αλλά βρίσκονται κύτταρα που ονομάζονται οδοντοκλάστες στην κοιλότητα των δοντιών. Αυτά τα κύτταρα διασπούν την ουσία του δοντιού. Κατά την εξέταση του στόματος της γάτας μια FORL μπορεί να μοιάζει σαν μια μικρή ποσότητα ούλου που μεγαλώνει πάνω στο δόντι. Στην πραγματικότητα είναι φλεγμονή των ούλων λόγω της κοιλότητας και αντιδρά "συμπληρώνοντας" την τρύπα του δοντιού. Οι FORLs μπορούν να διαγνωστούν με ακτινογραφίες και με σχολαστική εξέταση για την ύπαρξη κοιλότητας. Αυτή η εξέταση πρέπει να διενεργείται μόνο όταν η γάτα είναι υπό γενική αναισθησία καθώς οι FORLs είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και οι γάτες θα κλείσουν τη γνάθο από τον πόνο αν αγγιχθεί η περιοχή. Αν οι FORLs αφεθούν να αναπτυχθούν, τότε θα συμβεί σταδιακή διάβρωση των δοντιών. Οι γάτες μπορεί να δείχνουν σημάδια παρόμοια με εκείνα της περιοδοντίτιδας και το χτύπημα της γνάθου με την πατούσα κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι επίσης συνηθισμένο. Οι κοιλότητες που δημιουργούνται από τις FORLs δεν φθείρονται όπως των ανθρώπων και των σκυλιών. Ως εκ τούτου, το γέμισμά τους είναι ανεπιτυχές, καθώς το δόντι θα συνεχίσει να διαβρώνεται. Δυστυχώς, τα δόντια με FORLs πρέπει να εξάγονται.Σπασίματα

Τα σπασμένα δόντια πρέπει να αξιολογούνται μεμονωμένα, πριν αποφασιστεί αν είναι αναγκαία η εξαγωγή τους. Κατά γενικό κανόνα, τα δόντια που έχουν σπάσει ως την οδοντίνη ή τον πολφό (επηρεάζοντας το νεύρο και την παροχή αίματος) πιθανότατα χρειάζονται εξαγωγή καθώς το δόντι θα πονάει και θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αναπτυχθεί λοίμωξη και απόστημα στη ρίζα. Εάν είναι σπασμένη μόνο η κορυφή της στεφάνης και η οδοντίνη ή ο πολφός δεν είναι εκτεθειμένα, τότε το δόντι μπορεί να σωθεί. Πάντως, το σμάλτο που καλύπτει τα δόντια της γάτας είναι τόσο λεπτό που είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πλειοψηφία των σπασμένων δοντιών θα πρέπει να βγουν. Ενδείξεις, όπως το χτύπημα του στόματος με την πατούσα, η υπερσιελόρροια και το μάσημα από τη μια πλευρά του στόματος, σημαίνουν σπασμένο δόντι.


Εύλογα τα ζώα δε θα καθίσουν να ανοίξουν διάπλατα το στόμα τους για οδοντιατρικές επεμβάσεις, ως εκ τούτου αυτές θα πρέπει να διενεργούνται υπό γενική αναισθησία. Δεν πρέπει να σκαλίζονται τα δόντια της γάτας, καθώς αυτό ενδέχεται να εκθέσει μια, κρυφή από την πέτρα, κοιλότητα, γεγονός που θα προκαλέσει έντονο πόνο στη γάτα σας, κάνοντας χειρότερη την κατάσταση στο στόμα της.


Η οδοντική νόσος μπορεί πολύ συχνά να αγνοηθεί και ίσως υπάρχει μια αναβλητικότητα, αν η γάτα δεν παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα και η αναισθησία ανησυχεί πολύ τον ιδιοκτήτη της. Ωστόσο, όσο περισσότερο αφήνονται τα δόντια, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η αναισθησία και η διαδικασία καθώς η ασθένεια θα έχει προχωρήσει. Μπορούν να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος του αναισθητικού. Μπορούν να γίνουν προ-εγχειρητικές εξετάσεις αίματος για να ελεγχθούν διάφορες παράμετροι, όπως η ηπατική και η νεφρική λειτουργία. Επειδή η αναισθησία μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος της γάτας, μπορούν να δοθούν ενδοφλέβια υγρά για να βοηθήσουν την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της επέμβασης.


Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 101
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Αυγ 29, 2008 2:32 pm

Η φροντίδα κατ' οίκον


Από τη στιγμή που μια γάτα έχει υποβληθεί σε οδοντιατρική θεραπεία, είναι σκόπιμο να της δίνετε λίγες μέρες να επουλωθεί το στόμα της, ιδιαίτερα αν έχουν αφαιρεθεί δόντια. Μετά από αυτό το διάστημα, η φροντίδα στο σπίτι θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.
Η κατ' οίκον πρόληψη μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο πριν η γάτα έχει εξοικειωθεί με αυτή, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προσαρμοστεί στη ρουτίνα και τη διαδικασία. Τα γατάκια, συνήθως, δεν χρειάζονται μεγάλο διάστημα να προσαρμοστούν στο βούρτσισμα, ενώ γάτες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται αργή και σταδιακή προσέγγιση. Είτε πρόκειται για γατάκι ή ηλικιωμένη γάτα, η φροντίδα στο σπίτι θα πρέπει να εκτελείται με τον ίδιο τρόπο.
Είναι χρήσιμο και για τον ιδιοκτήτη και για τη γάτα να καθιερωθεί μια ρουτίνα, γι' αυτό συνιστάται να επιλέξετε μια ώρα κατάλληλη για να βεβαιωθείτε ότι το βούρτσισμα θα γίνεται καθημερινά. Είναι ιδανικό να γίνεται αφού η γάτα έχει φάει, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς μπορεί να επιθυμείτε να δώσετε στη γάτα το γεύμα της ως επιβράβευση μετά το βούρτσιμα.
Όταν σχεδιάζετε να βουρτσίσετε τα δόντια μιας γάτας είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε προϊόντα για τους ανθρώπους σε μια γάτα. Κυκλοφορούν ειδικά προϊόντα στο εμπόριο για το ζωάκι σας.
Θα χρειαστείτε:

* Μια οδοντόβουρτσα ανά γάτα. Ποτέ να μην μοιράζονται την ίδια οδοντόβουρτσα δύο γάτες, γιατί το σάλιο είναι φορέας λοιμώξεων.

* Οδοντόκρεμα για ζώα - Δεν κάνει αφρό στο στόμα, όπως η ανθρώπινη οδοντόπαστα και γίνεται καλύτερα ανεκτή από τη γάτα. Ο αφρός μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα. Επίσης, η οδοντόβουρτσα δεν περιέχει φθόριο, καθώς το φθόριο μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα σε περίπτωση κατάποσης. Η οδοντόκρεμα για ζώα βγαίνει σε διάφορες γεύσεις όπως βοδινό, κοτόπουλο, ψάρι ή δυόσμο, για να επιλέξετε αυτή που θα αρέσει περισσότερο στη γάτα σας.


Μπορείτε να ξεκινήσετε ως εξής:

* Για τις πρώτες δύο μέρες κερδίστε την εμπιστοσύνη της γάτας σας βάζοντας μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας στο δάχτυλό σας για να της το προσφέρετε. Σε μερικές γάτες θα αρέσει αμέσως η γεύση, άλλες μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικές. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετείστε μια μικρή ποσότητα στη μύτη της γάτας και εκείνη θα τη γλύψει. Αφού το γευθούν θα το πάρουν, ύστερα, από το χέρι σας. Είναι χρήσιμο τις δύο πρώτες μέρες να εξοικειωθείτε με τον τρόπο που θα κρατήσετε το κεφάλι της γάτας για το βούρτσισμα. Για να μην την τρομάξετε, δοκιμάστε το όταν αυτή κοιμάται και σε διαφορετική ώρα από αυτή που θα καθιερώσετε για το βούρτσισμα. Εάν είναι δυνατό, δοκιμάστε αρκετές φορές την ημέρα για να είστε πιο σίγουροι όταν ξεκινήσετε.
Συνήθως είναι καλύτερα να κρατάτε τη γάτα με την πλάτη της προς εσάς από το να την προσεγγίσετε από μπροστά. Έτσι δεν θα έρθετε αντιμέτωποι και αν η γάτα σας υποχωρήσει, θα το κάνει προς τα πίσω. Με αυτόν τον τρόπο θα κινηθεί προς εσάς και θα έχετε καλύτερο έλεγχο πάνω της.
Αγκαλιάστε τη δυνατά αλλά μαλακά και τοποθετείστε την παλάμη σας πάνω αλλά προς τα πίσω από το κεφάλι της. Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα και το δεύτερο δάχτυλο γύρω από τα πλευρικά οστά του προσώπου της, κάτω από τα μάτια. Ο δείκτης σας θα πρέπει να είναι σηκωμένος για να μην της καλύπτει τα μάτια. Σπρώξτε ελαφρά το κεφάλι της προς τα επάνω και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας για να σηκώσετε απαλά το άνω χείλος της. Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα του άλλου σας χεριού απαλά για να κατεβάσετε το κάτω χείλος. Αυτό θα σας δώσει μια καλή εικόνα όλων των δοντιών της γάτας σας.


* Για τις επόμενες 2-3 ημέρες πιάστε το κεφάλι της γάτας με τον ίδιο τρόπο, αλλά αντί να χρησιμοποιήσετε το δεύτερο χέρι σας για να κατεβάσετε το κάτω χείλος της, βάλτε λίγη οδοντόπαστα σε βαμβάκι και τρίψτε απαλά πάνω στα δόντια με κυκλική κίνηση. Ξεκινήστε από τα πίσω δόντια καθώς αυτά είναι και τα πιο δύσκολα να αγγίξετε, αλλά και τα πιο σημαντικά στο βούρτσισμα. Επίσης, είναι λιγότερο ευαίσθητα από τα μπροστινά. Σταδιακά συνεχίστε με τα μπροστινά δόντια μέχρις ότου φθάσετε στους κυνόδοντες.
Αν η γάτα σας προσπαθεί να εμποδίσει τη διαδικασία με τα πόδια της, είναι προτιμότερο να έχετε κάποιον να σας βοηθάει για να κρατάει τα μπροστινά της πόδια. Εάν είστε μόνοι σας, ίσως να χρειαστεί να τυλίξετε τη γάτα σε μία πετσέτα. Ωστόσο, θα πρέπει να το αποφύγετε, αν η γάτα στρεσάρεται. Είναι πολύ καλύτερο να προσπαθήσετε να κάνετε τη γάτα σας να συνηθίσει στο άγγιγμα στο στόμα της επαναλαμβάνοντας αυτό το βήμα λίγο και συχνά, μέχρι να νιώσετε έτοιμοι να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο.


* Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βρείτε μια βούρτσα δαχτύλου. Μερικές φορές είναι χρήσιμη σαν ενδιάμεσο στάδιο πριν την οδοντόβουρτσα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, αλλά προσθέτοντας την υφή των τριχών πάνω στα δόντια. Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το στάδιο καθώς, κάποιες φορές, η βούρτσα δαχτύλου μπορεί να είναι υπερβολικά δύσκαμπτη για να φθάσει στα πίσω δόντια και οι γάτες, συχνά, δυσανασχετούν περισσότερο απ' ό,τι σε μια κανονική οδοντόβουρτσα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βούρτσα δαχτύλου πρέπει να προσέξετε να μη σας δαγκώσει η γάτα σας.


* Τέλος, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσα. Η διαδικασία είναι η ίδια. Κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις και ξεκινήστε από τα πίσω δόντια. Αρχίστε βουρτσίζοντας κάθε πλευρά περίπου 10 δευτερόλεπτα, αλλά βαθμιαία αυξήστε το χρόνο σε 30-45 δευτερόλεπτα.
Όταν ξεκινήσετε το βούρτσισμα πρώτη φορά, μπορεί να αιμορραγήσουν λίγο τα ούλα. Αυτό είναι συνηθισμένο και θα δείτε ότι, όσο πιο τακτικά βουρτσίζετε θα σταματήσει η αιμορραγία των ούλων και θα γίνουν πιο υγιή.
Αν διαπιστώσετε ότι δύο ημέρες για κάθε στάδιο είναι πολύ λίγες για τη γάτα σας, αφιερώστε τόσες μέρες όσες έχει ανάγκη το ζώο να προσαρμοστεί και να αισθάνεται άνετε με τη διαδικασία. Το σημαντικότερο είναι να δει τη φροντίδα αυτή σαν κάτι ευχάριστο και όχι σαν μάχη ανάμεσα σε εσάς και αυτήν. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να σας δείξει κάποιος πώς θα το κάνετε. Επικοινωνήστε και με τον κτηνίατρό σας, αν παραστεί ανάγκη.
Μερικές γάτες δε θα ανεχθούν το βούρτσισμα παρά την επιμονή σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη σχηματισμού πλάκας και πέτρας.


* Αν η γάτα σας τρώει κυρίως μαλακή τροφή, τότε να την αλλάξετε με ξηρή τροφή ή να προσθέσετε σε αυτήν κροκέτες. Θα πρέπει να συμβουλευθείτε και τον κτηνίατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή της γάτας.

* Οδοντιατρικά σκευάσματα για μάσημα. Είναι διαθέσιμα στην αγορά και μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από τον κτηνίατρό σας. Βγαίνουν σε γεύση ψαριού και κοτόπουλου και αρέσουν στις γάτες. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί η πλάκα και η πέτρα, αλλά δεν εμποδίζουν το σχηματισμό τους.

* Αν αρέσει στη γάτα σας η οδοντόκρεμα, μπορείτε να βάλετε μικρή ποσότητα πάνω στις κροκέτες ή τα οδοντιατρικά σκευάσματα ώστε να τριφτεί η οδοντόκρεμα πάνω στα δόντια.

* Διαλύματα για πλύση στόματος ή τζελ είναι, επίσης, διαθέσιμα. Το ήπιο αντιβακτηριακό τζελ βοηθά να μειωθεί η ανάπτυξη βακτηριδίων στο στόμα, όμως παρατεταμένη χρήση μπορεί να αποχρωματίσει το σμάλτο των δοντιών.

Ενώ είναι πιθανό ότι η γάτα σας θα χρειαστεί οδοντιατρική θεραπεία σε κάποιο στάδιο της ζωής της, η τακτική φροντίδα στο σπίτι μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά τη στοματική υγιεινή και να μειώσει την ανάγκη οδοντιατρικών επεμβάσεων.
Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 101
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Αυγ 29, 2008 2:33 pm

Βικτωρίααααααα!!! Φτιάξε λίγο το κείμενο, μου βγαίνουν μεγάλα τα κενά... Embarassed
Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 101
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ Παρ Αυγ 29, 2008 2:40 pm

Εσυ κυρία μου θα μας τρελλάνεις με τα άρθρα σου :kardoula:
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ
ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ
Γατού Fan Park
Γατού Fan Park

Θηλυκό
Κατσίκα
Ηλικία : 56
Τόπος : Μυτιλήνη - Αθήνα
Αριθμός γατουνίων : ένα λατρεμένο αγόρι , το μπεμπέ μου , το αγγελούδι,ο Μέρλυν,η Άνθια και η Αγγελίδα
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Βροχή και μόνο βροχή
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : την Μάγια τον Ντακίρι και τον Χιόνη
Motto : Δεν ύπάρχει κανείς που να γεννήθηκε με άσχημο αστέρι.Είναι που δεν ξέρει να διαβάσει τον ουρανό!
Ημερομηνία Εγγραφής : 17/04/2008
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_hug

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Chouzouris Παρ Αυγ 29, 2008 3:02 pm

Φωτεινή ΕΙΣΑΙ ΓΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!

Αυτό το άρθρο ΚΑΝΕΙ για 2!!


ΓΙΩΡΓΟ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΨΑΧΝΕΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ??? ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ!

oksmily3 oksmily3

___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
Live long and pawspurr!...
Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ 02t480

I used to be schizophrenic, but WE are OK now.

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Gatota10

Chouzouris
Chouzouris
Owner of Administrator ^ο-ο^
Owner of Administrator ^ο-ο^

Θηλυκό
Ποντικός
Ηλικία : 51
Τόπος : Γάλημος
Αριθμός γατουνίων : 8 + τα αδεσποτάκια μου
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Γαταχείμωνο....
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μπάστακα, τον Ερμή & τον Σείριο
Motto : When I die I want someone fertilize my grave with catnip and every so often bring stray cat to my grave so that theyʼ ll be going all crazy and rubbing themselves all over my grave and everyone will think I was some kind of Cat God. Meow.
Ημερομηνία Εγγραφής : 07/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Welcome

http://www.gatospito.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Φωτεινή Παρ Αυγ 29, 2008 3:03 pm

ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ έγραψε:Εσυ κυρία μου θα μας τρελλάνεις με τα άρθρα σου :kardoula:

dizzy dizzy dizzy roll eyes roll eyes roll eyes roll eyes

filaki filaki
Φωτεινή
Φωτεινή
Γαταποκρίτρια
Γαταποκρίτρια

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 101
Τόπος : Αγγλία
Αριθμός γατουνίων : 2
Motto : ο κόσμος είναι σαν αυτό που είμαστε μέσα μας
Ημερομηνία Εγγραφής : 20/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_bye

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Chouzouris Παρ Αυγ 29, 2008 3:33 pm

ΟΛΟ το άρθρο εδώ:
http://www.gatospito.com/Iaiioeaonee-oco-aUoao-h63.html

___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
Live long and pawspurr!...
Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ 02t480

I used to be schizophrenic, but WE are OK now.

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Gatota10

Chouzouris
Chouzouris
Owner of Administrator ^ο-ο^
Owner of Administrator ^ο-ο^

Θηλυκό
Ποντικός
Ηλικία : 51
Τόπος : Γάλημος
Αριθμός γατουνίων : 8 + τα αδεσποτάκια μου
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Γαταχείμωνο....
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μπάστακα, τον Ερμή & τον Σείριο
Motto : When I die I want someone fertilize my grave with catnip and every so often bring stray cat to my grave so that theyʼ ll be going all crazy and rubbing themselves all over my grave and everyone will think I was some kind of Cat God. Meow.
Ημερομηνία Εγγραφής : 07/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Welcome

http://www.gatospito.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από marmanga Παρ Αυγ 29, 2008 3:39 pm

Έχω μείνει μ' ανοιχτό το στόμα... (και φαίνονται τα δόντια μου Laughing )
Φωτεινή!!!! oksmily3 oksmily3 oksmily3 oksmily3
marmanga
marmanga
Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος

Θηλυκό
Δράκος
Ηλικία : 59
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Αριθμός γατουνίων : Ένα ολόδικό μου!! (Και 'μισό' αλλού)
Ημερομηνία Εγγραφής : 09/12/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_smoke

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Marcos Παρ Αυγ 29, 2008 5:45 pm

Φωτεινή!!!! cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers

geek
Marcos
Marcos
Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος

Θηλυκό
Κατσίκα
Ηλικία : 56
Τόπος : Αθήνα
Αριθμός γατουνίων : Μόνο 1 πιά... Το ΑΠΑΙΣΙΟ ΜΑΡΙΚΑΚΙ
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μαντού ασυζητητί._
Motto : Hey!!! Hey!!!!
Ημερομηνία Εγγραφής : 01/04/2008
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_icecream

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ

Δημοσίευση από ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΓΑΤΟΥΛΑ Παρ Αυγ 28, 2009 2:14 pm

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΤΟΥΛΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ ΝΑΡΚΩΜΕΝΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΗ.

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΓΑΤΟΥΛΑ
Kitten
Kitten

Θηλυκό
Κόκκορας
Ηλικία : 54
Αριθμός γατουνίων : 1
Ημερομηνία Εγγραφής : 25/08/2009

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από MHTSI Παρ Αυγ 28, 2009 2:24 pm

Φωτεινη cheers
Τιποτα για λευκανση δεν λεει Cool η για αυτα τα ωραια διαμαντακια ....χαρμα θα πηγαιναν στον κυνοδοντα happy2
MHTSI
MHTSI
Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος

Θηλυκό
Άλογο
Ηλικία : 45
Τόπος : Athina
Αριθμός γατουνίων : 2 kontesses
Ημερομηνία Εγγραφής : 07/02/2008
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_peristeria

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Πούπσυ Παρ Αυγ 28, 2009 2:33 pm

Να σας πω κάτι με το οποίο γελάω πάρα πολύ: ο Τζεράκος τώρα που αλλάζει δόντια, έχει δύο κυνόδοντες πανω αριστερά, έναν παλιό κι έναν καινούργιο!! εχει πολύ γέλιο. Θα πέσει βέβαια ο παλιός!! happy2
Πούπσυ
Πούπσυ
Gatus Paranoicus
Gatus Paranoicus

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 53
Τόπος : Γαλημάτα
Αριθμός γατουνίων : Η Πούπσυ και ο Τζέρυ στο σπίτι... και η αδεσποτούλα Λούσυ στην πυλωτή!
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Βροχερός αλλά χωρίς κρύο
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : τον ΑΙΜΙΛΙΟ!!!! και τον Κανελλάκο!
Ημερομηνία Εγγραφής : 08/01/2009
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_coffee

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Chouzouris Παρ Αυγ 28, 2009 2:43 pm

Πούπσυ έγραψε:Να σας πω κάτι με το οποίο γελάω πάρα πολύ: ο Τζεράκος τώρα που αλλάζει δόντια, έχει δύο κυνόδοντες πανω αριστερά, έναν παλιό κι έναν καινούργιο!! εχει πολύ γέλιο. Θα πέσει βέβαια ο παλιός!! happy2

Φωτόόόόόόόόό Madd

___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
Live long and pawspurr!...
Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ 02t480

I used to be schizophrenic, but WE are OK now.

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Gatota10

Chouzouris
Chouzouris
Owner of Administrator ^ο-ο^
Owner of Administrator ^ο-ο^

Θηλυκό
Ποντικός
Ηλικία : 51
Τόπος : Γάλημος
Αριθμός γατουνίων : 8 + τα αδεσποτάκια μου
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Γαταχείμωνο....
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μπάστακα, τον Ερμή & τον Σείριο
Motto : When I die I want someone fertilize my grave with catnip and every so often bring stray cat to my grave so that theyʼ ll be going all crazy and rubbing themselves all over my grave and everyone will think I was some kind of Cat God. Meow.
Ημερομηνία Εγγραφής : 07/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Welcome

http://www.gatospito.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Πούπσυ Παρ Αυγ 28, 2009 7:00 pm

Έφτασεεεεε

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ P8270639
Πούπσυ
Πούπσυ
Gatus Paranoicus
Gatus Paranoicus

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 53
Τόπος : Γαλημάτα
Αριθμός γατουνίων : Η Πούπσυ και ο Τζέρυ στο σπίτι... και η αδεσποτούλα Λούσυ στην πυλωτή!
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Βροχερός αλλά χωρίς κρύο
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : τον ΑΙΜΙΛΙΟ!!!! και τον Κανελλάκο!
Ημερομηνία Εγγραφής : 08/01/2009
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_coffee

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Gatadministrator Παρ Αυγ 28, 2009 7:45 pm

Παναγία μου βαμπίρ! happy2

___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
If a person with multiple personalities threatens suicide, is that considered a hostage situation? Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ 662310

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Gatota10

Gatadministrator
Gatadministrator
Owner of Administrator ^ο-ο^
Owner of Administrator ^ο-ο^

Θηλυκό
Ποντικός
Ηλικία : 51
Τόπος : Γάτω Χώρες
Αριθμός γατουνίων : 8 εσωτερικές...
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : τον Αλήτη της Μ81
Motto : Ι used to be schizophrenic but WE are OK now!
Ημερομηνία Εγγραφής : 07/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Anger2

http://www.gatospito.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Anatoli Παρ Αυγ 28, 2009 8:29 pm

Μπραβο Φωτεινη! oksmily3 oksmily3 oksmily3 oksmily3
Anatoli
Anatoli
Gata Antipathiticus
Gata Antipathiticus

Θηλυκό
Δράκος
Ηλικία : 48
Τόπος : Γαληφάδα City
Αριθμός γατουνίων : 2 λουκουμάδες
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Στην Αλάσκα αδελφές μου, στην Αλάσκα!
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Φιόγκο και τον Σάγκυ
Motto : If you are racist, sexist, homophobic or just basically an asshole, I donʼt care if you like me, or not. I fucking hate you. - Kurt Cobain
Ημερομηνία Εγγραφής : 21/08/2008
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Parta10

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από manto Παρ Αυγ 28, 2009 11:50 pm

Πούπσυ έγραψε:Έφτασεεεεε

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ P8270639

Δρακουλίνι!!!!! Laughing Laughing Laughing
Τζεράκο μου τι δοντάκια ειναι αυτά????
heart heart heart heart heart heart
manto
manto
Γατοσπιτόγατα Gatacus-Gatacus
Γατοσπιτόγατα Gatacus-Gatacus

Θηλυκό
Σκύλος
Ηλικία : 53
Τόπος : Κερατσίνι - Πειραιάς
Αριθμός γατουνίων : 2
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Καρβουνάκη που μου είναι κι εύκολο!
Ημερομηνία Εγγραφής : 21/01/2009
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_violi

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Chouzouris Παρ Αυγ 28, 2009 11:53 pm

πάντως είναι ξεξασπρα!

___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___ ___^..^___
Live long and pawspurr!...
Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ 02t480

I used to be schizophrenic, but WE are OK now.

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Gatota10

Chouzouris
Chouzouris
Owner of Administrator ^ο-ο^
Owner of Administrator ^ο-ο^

Θηλυκό
Ποντικός
Ηλικία : 51
Τόπος : Γάλημος
Αριθμός γατουνίων : 8 + τα αδεσποτάκια μου
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Γαταχείμωνο....
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Μπάστακα, τον Ερμή & τον Σείριο
Motto : When I die I want someone fertilize my grave with catnip and every so often bring stray cat to my grave so that theyʼ ll be going all crazy and rubbing themselves all over my grave and everyone will think I was some kind of Cat God. Meow.
Ημερομηνία Εγγραφής : 07/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Welcome

http://www.gatospito.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από ismini Παρ Αυγ 28, 2009 11:55 pm

Chouzouris έγραψε:πάντως είναι ξεξασπρα!
Ναι και δειχνει υγιέστατος! oksmily3
ismini
ismini
Artistic Moderator/Καλλιτεχνό-γατα
Artistic Moderator/Καλλιτεχνό-γατα

Θηλυκό
Χοίρος
Ηλικία : 53
Αριθμός γατουνίων : Δύο
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Πεπίτο!
Ημερομηνία Εγγραφής : 08/11/2007
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_flush

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από johra Σαβ Αυγ 29, 2009 5:06 pm

καναμε εναν χρονο να συνηθισει η ηρα το κοψιμο νυχιων και καθαρισμα αυτιων,θα φαμε αλλον εναν για τα δοντια σιγουρα..
παντως,
την πρωτη φορα που γεννησε η ηρα δεν αγγιζε την ξηρη τροφη και ετρωγε μονο κονσερβες κι ετσι ειχε βγαλει μια μικρη κιτρινιλα στον πανω κυνοδοντα.μετα που ξαναρχισε την ξηρη της εφυγε,λετε να χρειαζεται εντατικη φροντιδα στα δοντια της?ειναι μονο 1 1/2 χρονων!!
johra
johra
Junior Cat
Junior Cat

Θηλυκό
Μαϊμου
Ηλικία : 43
Τόπος : χαλκιδα
Αριθμός γατουνίων : ηρα,φοιβος στο σπιτι και μαρκος στην εξωπορτα.
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : ανοιξη με λιγο ζεστες μερες..για να λιαζομαστε οικογενειακως!!
Motto : relax,we are on vacation!!
Ημερομηνία Εγγραφής : 03/10/2008
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_skat10

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από blackfairy Πεμ Μαρ 31, 2011 2:11 pm

καλημερα ειμαι κενουρια στο σαιτ και δεν εχω ιδεα πώς να το χρισιμοπιο και που να γραφω… γιαφτο το γραφω εδώ … αν μπορει καπιος ας βοιθισι..
λιπον εχς μια γατουλα την λενε κλεφτρα και είναι εβροπαικι κοντοτριχι αλλα όχι καθαροεμη..ειναι αδεσποτακι που τριποσε κατω από την χαραμαδα της εξοπορτας του σπιτιουμου και ανεβικε στον πανω οροφο που μενω εγς με την μιτεραμου και επδι την πανω πορτα την αφιναμε εκινι την περιοδο ανχτι γιατι ειχαι χαλασι μπικε μεσα σασν κιρια πιγε στο σαλονη και ξαπλοσε στον καναπε σαν κιρια…. στην αρχη λογο αλεργιας που εχω στα ζωα και επιδι η μαναμου δεν τα παει καλα με τα ζωακια προσπατηισαμε με τον αδελφομου να την βγαλουμε από το σπιτι… αυτή ωμος δεν ειχαι σκοπο να τα παρατισι ετσι εφκολα.. ξανατριπονε…. Και γιαφτο βαλαμε καπια πλαστικα και τενιες… αλλα αυτή εκει εσκισε τα πλαστικα της τενιες μεχρι και το δερματακιτης κοντεπσε να γδαρι για να μπει παλι μεσα.. να σιμιοσω εδώ ότι της ειχαμε ριξη κρεατακι να φαει και αυτή το αφισε όταν της ανικσαμε την πορτα να μπει το δαγκοσε και το φερε μεσα να το φαει διπλαμας… εγω αν και αλεργικι μια σιμπατηια στα ελοθροδιδι την ειχα.. κατηε φορα που γιρναγα από το σχολιο κουβαλαγα και ένα γατακι ετσι για σουβενιρ… τεσπα μετα από ολλα αυτά όχι απλα την κρατισαμε αλλα η μαναμου όταν γιρναει από την δουλια πεζει με την κλεφτρα και όταν παω να φιγω εγω για δουλια οοοοοοοταν δουλεβα εκλεγε μεχρι πο δεν ακουγε πια τα τακουνια μου στο δρομο να καταλαβετε.. είναι η ζωημου… με την αλεργια δεν εχω πια τοσο προβλιμα ισος η αγαπιμου για αφτην να με βοηθισε ……  το προβλιαμα μου είναι ότι είναι γιρο 8 με 9 μινος αντε 10 με το ζςρι και τελεφτεα εχει πσιλοχασει την ορεκσιτις δεν τροη την κσιρι τροφη τροη λιγι.. οθτε κονσερβες μονο αν της δοσο σαλαμι το τροη ξιρι τροη λιγι και την παραταει.. επισις εχει αδινατιση και σημερα ιδαμε με τον αδελφομου πανω στο παιχνισι ότι εχει μια σκουρα κιλιδα στον οθρανισκοτης .. η κτινιατρος μου πε πως είναι φισικο και κατι για αποχροματισμο κατι τετιο μου πε… επισις να πω ότι είναι γενικοτερα πολύ ζωηρη και δαγγονη όταν πεζουμε όχι το λιγο το τριφερο.. λιγακι πιο εντονο αφινι σιμαδακια,…. Αφτο υποτηετο πως εφθινομε εγω που την αφισα να τα κανει αφτα οσο ηταν πιο μικρι και τωρα εχει ψιλοκακομαθι.. επισης να πω δεν εχει βγη ποτε από το σπιτι από όταν την βρικα και δεν εχει ερθει σε επαφη με άλλες γατες… μετα από τριον με τεσαρον μηνον που ηταν όταν ειρθε.. αφτο που με ανισιχη πιο πολύ είναι που αδινατισε μπορει να πεζει ορλο αφτη η κιλιδα?? Τη μπορω να κανω? Δεν είναι στιρομενη όχι πως δεν θελω πεδια θελω και με το παραπανω.. αλλα δεν ειπαρχη σαλι ειμαι ανεργη και ταπι… ιδικα τωρα γιατι εχθες εζισα και μια απεσια κατασταση.. ειχαμε βρει με τον αδελφμομου κατι γατακια νεογενινια στην κατω αβλη.. όχι κατι παραξενω γιατι ερχοντε σινεχια γατουλες και γενανε εδώ γιατι μονο εμεις τους δινουμε τιποτα να φανε ενώ ολοι η γιτονια εχει γεμισι φολες.. τεσπα αδεσποτακια που βοηθαμε οσο μπορουμε … τεσπα προχθες παλι γενισε καπια τα μικρα να τανε 1 ηερον δυο με το ζωρη.. τα ματακι δεν τα χαν ανιξη ακομα.. πιγαμε με τον αδελφομου τα δαμε και ειπαμε αστα να ρτηει η μαματους… εντομεταξη εμενα με τρογε λιγακι γιατι δεν την ιδα πουθενα τριγιρω γιατι σηνιθος είναι τριγιρω,,, καταλαβενετε.. τωρα δεν ηταν πουθενα.. και σκεφτικα να τα φερω μεσα να ταιζω εγω μεχρη να μεγαλοσουν τουλαχιστον και να μπορουν να ζησουν.. αλλα δεν το κανα γιατι με αφτο τον τροπο του στερουσε το μιτρικο γαλα και όλα τα οφελη και την μητερατους φισικα.. τεσπα τα αφισαμε εκει πιστεβοντας πως θα ερθι η μαματους.. πεδια το βραδι 12 με μια να τα βρικαμε το επομενω προη στης 7 με 8 που κατεβικα να τα δω ηταν νεκρα τα χαν σκοτοση λογικα καπια άλλη γατα γιατι λογικα η μανα δεν εμφανιστικε η τα χε παρατισι η την ειχαν φολιαση ωπος πολα αλλα γατουλινακια… δεν μποριτε να φαντασιτε την ενιοσα… εκλεγα για 3 ωρες σινεχομενα.. τιψης πως εγω εφθινομε γιαυτο… που περασε από το μιαλο μου αλλα και παλι πώς να ειμουν σηγουρη… αχ νιοθω απεσια μετα από ειμαι πολύ χαλια και ανισιχω ακομα πιο πολύ για την κλεφτρα μου… με πλιγοσε που πεθαναν τα νεογενιτα που τους ειχα ριξι μονο μια ματια και εκλεγα για τρης ωρες και ακομα νιωθο απεσια.. αν παθει κατι το παιδιμου τη θα κανω??? Σας παρακαλω παιδια οπιος μπορει ας βοηθιση.. θα την παω στην κτινιατρο από δευτερα γιατι όπως ειπα και λευτα δεν εχω και τοτε μου πε να την παω.. . η κτινιατρος αλλά όπως καταλέβετε μεχρη την δευτερα θα χω πεθανει από την αγονια σηγνομη για την ορθογραφια παιδια τα βλεπω τα λαθη αλλα λογο της αγονιας μου δεν μπορω να κατσω να τα διορθοσω..
blackfairy
blackfairy
Kitten
Kitten

Θηλυκό
Τίγρης
Ηλικία : 37
Αριθμός γατουνίων : 1
Ημερομηνία Εγγραφής : 31/03/2011
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_peristeria

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από SuperCatz Πεμ Μαρ 31, 2011 2:31 pm

Μπορεί να είναι καλυκοϊός..
Έχει εμβολιαστεί η γατούλα σου?
Αν η κτηνίατρος σας ξέρει, μήπως μπορεί να σας κάνει μια πίστωση προκειμένου να δει την γατούλα σου πιο νωρίς?
Δεν είναι καλό να μην τρώνε...

Καλώς ήρθατε στο Γατόσπιτο και περαστικά στη γατούλα σου!
SuperCatz
SuperCatz
Gata Antipathiticus
Gata Antipathiticus

Θηλυκό
Δράκος
Ηλικία : 48
Τόπος : Brahames
Αριθμός γατουνίων : 4 στο σπίτι: ο Tesoro, ο Snow, η Πατούσα, κόρη της Λουλού και του Tesoro και ο Gizmo. Και ένα ακόμα, ένα ξεχωριστό και σπάνιο γατούνι που θα κατοικεί για πάντα στην καρδιά και στην ψυχή μας, το Λουλουδάκι μας..
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Φθινόπωρο, Χειμώνας, Χριστούγενναααα!!
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Την Pupa, την Soraya, τον Shaggy, την Μελίνα και την Brighitta di Menin!
Motto : Είμαι η manager της Κουκουβάουνας!
Ημερομηνία Εγγραφής : 12/01/2009
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_dance

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από blackfairy Πεμ Μαρ 31, 2011 3:10 pm

σε ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντιση.. μου πε πως ειναι αποχροματισμος.. αλλα καλου κακουεγω θελω να κανομε γενικες γιατι και δεν την ιδε απο κοντα και ειναι και το θεμα με το βαρος.. η γιατρος ειναι κλισμενη και σημερα και αυριο.. και να σου πω σημερα της το πα γιατι μεχρη τωρα δεν ειχα δωση πολυ βαση γιατι οκ νιστικια δεν μενη ολο και κατι ψιλοτσιμπαει και θεορισα πως επιδι την εχω πολυ κακομαθιμενη ισως να μην της αρεσε η τροφη αλλα σημερα της εδωσα την αγαπιμενητης τροφη και δεν εδιξε πολυ ενδιαφερον και μαζει με το σιμαδακι με ανισιχισε... οσο γιατα εμβολια εχει κανει τα προτα και εχουμε λιγο καθιστεριση την δευτερη δωση λογο χριματον περιπου ενα μηνα.... αργισαμε να κανουμε τα προτα εμβολια δεν της τα εκανα αμεσος γιατι αν και τα λατρεβα τα γατουλινια οφιλο να ομολογισω δεν ιξερα και πολα και ειχα την εντιποση πως η γατες δεν τα χριαζοντε αυτα και οτι αυτα ειναι για τα σκυλακια.. τελικα διαβασα μερικα πραγματα και αφου ενιμεροθικα η ανιμεροτη γατομαμανουλα... την πιγα αμεσος στην κτινιατρο αλλα τοτε ακομα δουλεβα.. τεσπα μπορω να κανω κατι να της ανιξω την ωρεξη? κατι που να την κανει να θελη να φαει πιο πολυ.. αν και παλι νωμιζω πως μου κανει κονξες επιδι την εχω κακομαθη αν της δωσο σαλαμι οσο και να της δωσο θα το φαει αλλα κανει? δεν ειναι καλο να τρονε σαλαμια και τετια απο οσο ξερω αλλα αν της το εψινα πχ θα ταν κανε να φαει?
blackfairy
blackfairy
Kitten
Kitten

Θηλυκό
Τίγρης
Ηλικία : 37
Αριθμός γατουνίων : 1
Ημερομηνία Εγγραφής : 31/03/2011
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_peristeria

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από Anatoli Πεμ Μαρ 31, 2011 3:18 pm

Οχι, οχι μη της δινεις σαλαμια. Εκτος εαν εννοεις γαλοπουλα χαμηλων λιπαρων και χωρις αλατι. Μονο κατι τετοιο κανει και αυτο σε ελαχιστη ποσοτητα. αν δεν τρωει την τροφη της, δοκιμασε να της μαγειρεψεις λιγο κρεας, ή ψαρι ή κοτοπουλο με λιγο ρυζι ισως και λιγο καροτακι. χωρις αλατι καθολου και λιπη. Καθαρο κρεας.
Anatoli
Anatoli
Gata Antipathiticus
Gata Antipathiticus

Θηλυκό
Δράκος
Ηλικία : 48
Τόπος : Γαληφάδα City
Αριθμός γατουνίων : 2 λουκουμάδες
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Στην Αλάσκα αδελφές μου, στην Αλάσκα!
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Τον Φιόγκο και τον Σάγκυ
Motto : If you are racist, sexist, homophobic or just basically an asshole, I donʼt care if you like me, or not. I fucking hate you. - Kurt Cobain
Ημερομηνία Εγγραφής : 21/08/2008
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Parta10

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από blackfairy Πεμ Μαρ 31, 2011 3:31 pm

μαλιστα και γαλοπουλα τροη αλλα δε εχω τωρα οποτε θα της βρασω κοτοπολο που της αρεση να δουμε επισις σκεφτικα να μουλιασο σε λιγο νερακι την ξιριτης τροφη να δω μιπος την φαει... εφχαριστω θα δοκιμασω να της βαλω διαφορα και οπιο δω οτι της αρεση πιο πολυ θα της βαλω να φαει οσο πιο πολυ θελει να το ευχαριστιθη τουλαχιστον μεχρη την δευτερα που θα την παω στην γιατρο.. αν και θα την ξαναπαρω και αυριο εγω σε περιπτοση που μπορει να την παω να την δει... και παλι ευχαριστω
blackfairy
blackfairy
Kitten
Kitten

Θηλυκό
Τίγρης
Ηλικία : 37
Αριθμός γατουνίων : 1
Ημερομηνία Εγγραφής : 31/03/2011
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_peristeria

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από SuperCatz Πεμ Μαρ 31, 2011 3:33 pm

Anatoli έγραψε:Οχι, οχι μη της δινεις σαλαμια. Εκτος εαν εννοεις γαλοπουλα χαμηλων λιπαρων και χωρις αλατι. Μονο κατι τετοιο κανει και αυτο σε ελαχιστη ποσοτητα. αν δεν τρωει την τροφη της, δοκιμασε να της μαγειρεψεις λιγο κρεας, ή ψαρι ή κοτοπουλο με λιγο ρυζι ισως και λιγο καροτακι. χωρις αλατι καθολου και λιπη. Καθαρο κρεας.

Συμφωνώ με την Ανατολή.. Και προσοχή με σαλάμια και παρεμφερή αλλαντικά λόγω αλατιού.
SuperCatz
SuperCatz
Gata Antipathiticus
Gata Antipathiticus

Θηλυκό
Δράκος
Ηλικία : 48
Τόπος : Brahames
Αριθμός γατουνίων : 4 στο σπίτι: ο Tesoro, ο Snow, η Πατούσα, κόρη της Λουλού και του Tesoro και ο Gizmo. Και ένα ακόμα, ένα ξεχωριστό και σπάνιο γατούνι που θα κατοικεί για πάντα στην καρδιά και στην ψυχή μας, το Λουλουδάκι μας..
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Φθινόπωρο, Χειμώνας, Χριστούγενναααα!!
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Την Pupa, την Soraya, τον Shaggy, την Μελίνα και την Brighitta di Menin!
Motto : Είμαι η manager της Κουκουβάουνας!
Ημερομηνία Εγγραφής : 12/01/2009
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_dance

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από blackfairy Πεμ Μαρ 31, 2011 4:04 pm

της αλεσα στο μιξερ λιγο κοτοπουλακι με καροτο και λιγι απο την αγαπιμανιτης ξιρη τροφη και λιγο νερακι ξεκινισε να την τροη και μετα την αφισε παλη την αφινω εκει να δω αν την φαει αν δεν την φαει παει να πει πως μου κανει κονξες ε δεν πεζει να μην μπορει λογο προβιλαμτος στο στομα ενω το σαλαμι το ετρογε εχθες.. μονο μια φετα της ιχα δωση γιατι το χα ξανακουση οτι δεν κανει απλα επιδι τρελενετε ιθελα να δω αν θα το φαει.. δεν της εδωσα αλλο και δεν θα της ξαναδοσω τωρα που μου το πατε και εσεις.. αφτο που της εφιξα το κανα σκετη αλιφη αν δεν το φαει τη να πω μαλον την εχω κακομαθει αντε να δουμε οτι νεοτερο εχω θα σας πω εφχαριστω παρα πολυ..
blackfairy
blackfairy
Kitten
Kitten

Θηλυκό
Τίγρης
Ηλικία : 37
Αριθμός γατουνίων : 1
Ημερομηνία Εγγραφής : 31/03/2011
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_peristeria

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από blackfairy Παρ Απρ 01, 2011 8:09 am

παιδια καλημερα τελικα το αλεσμενο κοτοπουλο ουτε που να το αγγιξη εκανα ωμος το αλλο την εφερα στο δωματιο μαζιμου και καθε λιγο της δινω ξιρη τροφη σε ενα χαρτακη πανω σε πολιθρονα που χω στο δωματιο και ερχετε και καθετε εκει και την τροη λιγο απο δω λιγο απο εκει μαλλον θελει παρεα απο τι εχω καταλαβι... τελος παντον αφτο που θελα να ρωτισω ποση ξιρη τροφη πρεπει να τροη μια ενιλικη γατα την μερα για να νε καλιμενη? προτα δεν το χα υπολογιση ποτε γιατι της εβαζα το μεγαλο μπολ τιγκα γεματο και μεχρει το βραδει το χε σχεδον αδιαση και ηταν και μικρουλη... τωρα ωμος ουτε καταδιανια ποσο λιπον πρεπει να τροη ωστε να το προσπαθισω η να δω ποσο λιγοτερω απο το φυσιολογικο τροη?
blackfairy
blackfairy
Kitten
Kitten

Θηλυκό
Τίγρης
Ηλικία : 37
Αριθμός γατουνίων : 1
Ημερομηνία Εγγραφής : 31/03/2011
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_peristeria

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από NiaR Παρ Απρ 01, 2011 9:20 am

καλημέρα
η συσκευασια της τροφης λεει καπου ποσο πρεπει να τρωει μια γατα, ειναι αναλογα με τα κιλα της
NiaR
NiaR
Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος
Γατοσπιτό-γατα/Γατοσπιτό-γατος

Θηλυκό
Κόκκορας
Ηλικία : 43
Τόπος : where the wild roses grow....
Αριθμός γατουνίων : Έκτορας + Παρις
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Άνοιξη - Φθινόπωρο
Motto : Μην φοβάσαι να χαλασεις τα παπούτσια σου κυνηγώντας τα πιο τρελα όνειρα σου!!!
Ημερομηνία Εγγραφής : 24/01/2008
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_skat10

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από SuperCatz Παρ Απρ 01, 2011 12:34 pm

NiaR έγραψε: καλημέρα
η συσκευασια της τροφης λεει καπου ποσο πρεπει να τρωει μια γατα, ειναι αναλογα με τα κιλα της

+1
SuperCatz
SuperCatz
Gata Antipathiticus
Gata Antipathiticus

Θηλυκό
Δράκος
Ηλικία : 48
Τόπος : Brahames
Αριθμός γατουνίων : 4 στο σπίτι: ο Tesoro, ο Snow, η Πατούσα, κόρη της Λουλού και του Tesoro και ο Gizmo. Και ένα ακόμα, ένα ξεχωριστό και σπάνιο γατούνι που θα κατοικεί για πάντα στην καρδιά και στην ψυχή μας, το Λουλουδάκι μας..
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Φθινόπωρο, Χειμώνας, Χριστούγενναααα!!
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Την Pupa, την Soraya, τον Shaggy, την Μελίνα και την Brighitta di Menin!
Motto : Είμαι η manager της Κουκουβάουνας!
Ημερομηνία Εγγραφής : 12/01/2009
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_dance

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από blackfairy Παρ Απρ 01, 2011 12:45 pm

παιδια ψαχνω 10 ωρας την σακουλιτσα της τροφης και δεν το βρισκο το μονο που λεει σε εναν τιπου πινακα ειναι (γρ/ημερα) στο ενα πλαισιο 60g στο αλλο πλαισιο +20g και στο τελευτεο +40g αλλα δεν λεει ουτε για βαρος ουτε τιποτα αλλο.. εχω ενα φακελακι τον 400γρ wiskas.. αν δεν σας ταλεπορω βοηθιστε μπας και καταλαβω...
blackfairy
blackfairy
Kitten
Kitten

Θηλυκό
Τίγρης
Ηλικία : 37
Αριθμός γατουνίων : 1
Ημερομηνία Εγγραφής : 31/03/2011
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_peristeria

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από natalouko Παρ Απρ 01, 2011 12:47 pm

blackfairy έγραψε:παιδια ψαχνω 10 ωρας την σακουλιτσα της τροφης και δεν το βρισκο το μονο που λεει σε εναν τιπου πινακα ειναι (γρ/ημερα) στο ενα πλαισιο 60g στο αλλο πλαισιο +20g και στο τελευτεο +40g αλλα δεν λεει ουτε για βαρος ουτε τιποτα αλλο.. εχω ενα φακελακι τον 400γρ wiskas.. αν δεν σας ταλεπορω βοηθιστε μπας και καταλαβω...
Πόσα κιλά είναι η γάτα σου και τι ηλικία έχει?? Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ 134150
natalouko
natalouko
Γατού Fan Park
Γατού Fan Park

Θηλυκό
Δράκος
Ηλικία : 47
Τόπος : Περιστέρι
Αριθμός γατουνίων : 7
Προτιμώμενος (γατό)καιρος : Καλοκαίρι φουλ!!!!!
Γατοσπιτόγατα που θα βουτάγατε : Henriette, Σείριο, Χιονάτη, Σιέλ μου!!!!!
Motto : Μην αφήνεις για αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα
Ημερομηνία Εγγραφής : 17/03/2009
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_hug

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ Empty Απ: Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ

Δημοσίευση από blackfairy Παρ Απρ 01, 2011 1:01 pm

λυπον κιτα επιδι εχω κερο να την ζιγισω (δεν εχω ψιφιακη ζιγαρια και την ειχαι ζιγιση η κτινιατρος πρην πολυυυ κερο στο ιατριο..) χωρης να με σιγουρη γιατι η δικιαμου ζιγαρια ειναι λιγακι κλαταρισμενη και ειναι και η παλιες που ζιγιζομασταν αν θιμαστε... ειναι στο περιπου γιρω στα 2.50 με 3 κιλα τοσο την διχνη τουλαχιστον τωρα αν παει καλα δεν ξερω.... σε ιλικια γενιθικε ιουνιο του2010 οποτε γιρω στα 9 με 10 μηνον δεν ξερω αν τα κιλα ειναι φισιολογικα για την ηλικιατης αν ειναι ωντος αφτα τα κιλατης γιατι ωπος ειπα η ζιγαρια ειναι κλαταρισμενη... απλα προσξαμε οτι εχει αδινατιση σε σχεση με το πως ειταν ενα μηνα πρην ειταν πιο αφρατη τωρα δεν ειναι ετσι την πιανης και νιωθης τα κοκαλατης
blackfairy
blackfairy
Kitten
Kitten

Θηλυκό
Τίγρης
Ηλικία : 37
Αριθμός γατουνίων : 1
Ημερομηνία Εγγραφής : 31/03/2011
Mood : Οδοντιατρική της γάτας: πώς μπορεί να βοηθήσει η φροντίδα στ M_peristeria

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Σελίδα 1 από 2 1, 2  Επόμενο

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης