Νέο γατάκι στο σπίτι: Οδηγίες Χρήσης…

Chouzouris

Πηγή: ailouros.gr

Feline AdvisoryBureau, http://www.fabcats.orgΠήρατε τη μεγάλη απόφαση που θα σας αλλάξειτη ζωή.. Θα την γεμίσει νιαουρητά και γουργουρίσματα… Θα την κάνει γαταπληκτική. Υιοθετώντας ένα γατάκι σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση φροντίδας σε μια γάτα για 15 χρόνια (μέσος όρος ζωής) που ίσως όμως φτάσει και τα 20. Το γνωρίζετε αυτό και το αποδέχεστε! Είστε συνειδητοποιημένοι… ΤΕΛΕΙΑ! Φέρατε το γατάκι (ή τη γάτα σας) στο σπίτι… Και τώρα; Τι πρέπει να κάνετε; Πού είναι το manual;


Εμείς είμαστε εδώ!

Για να φροντίσετε σωστά το νέο σας«συνγάτικο» χρειάζεται:


Να του προσφέρετε αρκετή ανθρώπινη συντροφιά.

Να του δίνετε τακτικά, κατάλληλα γεύματα και πάντα σταθερή ποσότητα φρέσκου νερού.

Να του παρέχετε έναν καθαρό και άνετο χώρο.

Να του επιτρέπετε την δυνατότητα εξόδου τουσε κήπο ή μπαλκόνι ή αλλιώς να αδειάζετε και να καθαρίζετε την αμμολεκάνη του καθημερινώς.

Να το χτενίζετε-βουρτσίζετε τακτικά. Τα μακρύτριχα απαιτούν καθημερινό χτένισμα.

Να το στειρώσετε…

Να επισκεφθείτε τον γιατρό... για μία πλήρη φυσική εξέταση για τα εμβόλιά του, για την συχνή αποπαρασίτωσή του και για συμπτώματα νόσου.

Μέσα μεταφοράς

Για να μεταφέρετε ένα γατάκι στο καινούργιο του σπίτι, χρησιμοποιήστε ένα χαρτοκιβώτιο, αν δεν έχετε ειδικό κλουβί μεταφοράς. Μην το πάρετε στα χέρια, όπως θα παίρνατε ένα σκυλάκι. Τα γατάκια μπορούν πολύ εύκολα να τρομάξουν από θόρυβο ή από κόσμο ή από το εξωτερικό περιβάλλον, να βγάλουν νύχια και να ξεφύγουν από την αγκαλιά σας με οδυνηρές συνέπειες. Επομένως, συστήνεται οπωσδήποτε κάποιο δοχείο μεταφοράς (χαρτόκουτα, αν δεν υπάρχει κάτι άλλο), στην καλύτερη δε περίπτωση μία γατοφόρος, η οποία θα σας χρησιμεύσει καθʼ όλη τη διάρκεια ζωής της γάτας σας για τις μεταφορές της στον κτηνίατρο ή όπου αλλού χρειαστεί…Γνωριμία με το σπίτι

Το νέο περιβάλλον θα του προκαλέσει μεγάλο στρες. Δώστε του τον καιρό να προσαρμοστεί στους γύρω χώρους πριν γνωριστεί και με τα άλλα ζώα του σπιτιού αν υπάρχουν. Βεβαιωθείτε πως όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά και αν διαθέτετε τζάκι σιγουρευτείτε ότι έχετε προφυλάξει το άνοιγμά του, γιατί μια σκοτεινή ήσυχη καπνοδόχος είναι πολύ προκλητική για ένα νευρικό γατάκι. Ασφαλίστε όλες τις επικίνδυνες περιοχές όπως το πλυντήριο κλπ.

Είναι προτιμότερο –ειδικά τις πρώτες ημέρες- να το περιορίσετε σε ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού, στο οποίο θα βάλετε όλα τα απαραίτητα, ήτοι το φαγητό, νερό και την αμμολεκάνη του, η οποία όμως πρέπει να τοποθετηθεί μακριά από το φαγητό και το νερό (ποτέ δίπλα!). Πάρτε το αγκαλίτσα και μάθετέ του πού είναι το κρεβάτι του, η αμμολεκάνη του και τα μπολ του φαγητού και του νερού του. Κάνετε όπως θα κάνατε και με έναν ανθρώπινο επισκέπτη σας!

Σε σχέση ειδικά με την αμμολεκάνη, συστήνουμε να τοποθετήσετε το γατάκι μέσα σε αυτήν μόλις ξυπνήσει ή μετά τα γεύματα ή όταν μυρίζει, γρατζουνίζει ή αρχίζει να χαμηλώνει το σώμα λυγίζοντας τα πίσω πόδια και μοιάζει σαν να πρόκειται να κάνει την τουαλέτα του. Θα χρειαστείτε μια αμμολεκάνη που θα της βάλετε 2 με 3 δάχτυλα από την ειδική άμμο που θα βρείτε στα pet shops και στα super market. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες και είδη…σύντομα θα βρείτε αυτή που σας ταιριάζει! Χώμα από τον κήπο να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ για γατάκια που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, γιατί μπορεί να τους μεταδώσει αρρώστιες από άλλες γάτες που χρησιμοποιούσαν τον κήπο σαν τουαλέτα τους. Η αμμολεκάνη να διατηρείται καθαρή και να αδειάζει τακτικά. Μερικά απολυμαντικά είναι τοξικά για την γάτα, όπως οι φαινόλες (Topine, Dettol κλπ). Το καλύτερο είναι να μην χρησιμοποιείτε απολυμαντικά, αλλά ζεστό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων όταν καθαρίζετε την αμμολεκάνη ή να είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιείτε φιλικά στην γάτα απολυμαντικά, όπως διαλυμένη χλωρίνη και στην αναλογία που γράφει ο κατασκευαστής αφού βέβαια ακολουθήσει μετά προσεκτικό ξέβγαλμα με νερό και στέγνωμα στον αέρα. Να είστε επιεικής στα ατυχήματα… Ποτέ δεν χτυπάμε ένα γατάκι. Αντίθετα, ενθαρρύνουμε την θετική συμπεριφορά.

Αργά και σταδιακά επεκτείνετε την περιοχή του αφήνοντάς το (παρουσία σας) να εξερευνά τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Οι γάτες εξοικειώνονται σιγά σιγά με ένα χώρο, αφού τον περιτριγυρίσουν και τον μυρίσουν διεξοδικά… Φροντίστε να είστε παρόντες σε αυτή την εξερεύνηση, ώστε να παρέμβετε, αν χρειαστεί…

Το κρεβατάκι του πρέπει να είναι σαν καταφύγιο όταν οι καταστάσεις γίνουν πολύ ενοχλητικές. Τις πρώτες νύχτες ένα ζεστό (όχι καυτό-προσοχή!) μπουκάλι με νερό κάτω από τις κουβέρτες βοηθά πολύ να αναπληρωθεί η απουσία της μητέρας του, ειδικά αν πρόκειται για γατάκι λίγων μηνών. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ρολόι, του οποίου οι χτύποι ακούγονται, κάτω από τα σκεπάσματά του: έτσι αισθάνεται ότι βρίσκεται κοντά στη μητέρα του και εκλαμβάνει τους χτύπους σαν την καρδιά της…

Αρχίστε πρόγραμμα τακτικού ταϊσματος,παιχνιδιού, ανθρώπινης σωματικής επαφής και ύπνου. Ανάβοντας ένα μικρό φως για την νύχτα, το βοηθάτε να κινείται άνετα στο δωμάτιο. Σεβαστείτε τις ώρες που θέλει να κοιμηθεί και ειδικά προσέξτε τα παιδιά σας να μην το ενοχλούν όταν έχει την ανάγκη του ύπνου. Τα γατάκια, όπως πολλά άλλα νεαρά ζώα, χρειάζονται πολύ ύπνο και πρέπει να τα αφήνετε να κοιμούνται για κάποιο χρόνο. Χειριστείτε το με ευγένεια.

Κατά την διάρκεια των επαφών σας μαζί του,αρχίστε να το αγγίζετε γύρω από τα μάτια, τα αυτιά, τις πατούσες κλπ. σαν να κάνετε κτηνιατρική εξέταση. Αυτό θα το συνεχίσετε και στο μέλλον.

Κατευθύνετέ το σε αποδεκτό παιχνίδι και αποδεκτά αντικείμενα για να γρατσουνίσει. Ποτέ "παιχνίδι" με τα χέρια ή τα πόδια σας. Μην ενθαρρύνετε συμπεριφορά δαγκώματος των χεριών σας… θα το μετανιώσετε στο μέλλον. Αν αρχίσει να σας δαγκώνει, μην το μαλώσετε. Απομακρύνετε ήρεμα τα χέρια σας και κατευθύνετέ το σε μια άλλη, περισσότερο αποδεκτή συμπεριφορά. Όσο πιο πολύ βοηθάτε το γατάκι σας να συμμετέχει σε δραστηριότητες και σχέσεις με άλλους τόσο πιο πολύ -καθώς θα μεγαλώνει- θα συμπεριφέρεται χωρίς φόβο ή άμυνα.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρό για μια πλήρη φυσική εξέταση, οδηγίες για την διατροφή του και προγραμματισμό για τους αναγκαίους εμβολιασμούς. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το γατάκι να πάσχει από κάποια μη σοβαρή αλλά επικίνδυνη για την υγεία του ασθένεια, την οποία μόνο ο κτηνίατρός σας μπορεί να διαγνώσει. Συμπτώματα ανησυχίας είναι πάντα η διάρροια, η υπνηλία και έλλειψη ενεργητικότητας, οι τσίμπλες στα μάτια και οι μυξούλες στη μύτη.


Επαφές τρίτου τύπου

Η γνωριμία με τους άλλους ενοίκους του σπιτιού πρέπει να είναι βαθμιαία, ευγενική και πολύ ήσυχη. Υπέρ-ενθουσιασμένα παιδιά μπορεί να τραυματίσουν το νέο γατάκι, χωρίς να το θέλουν, γι αυτό πάντα να ελέγχονται από κάποιον στο παιχνίδι. Μην τους επιτρέπετε να το σηκώνουν με τα χέρια τους χωρίς λόγο. Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πάτωμα και να περιμένουν να τους εξερευνήσει το γατάκι. Πείτε τους να μην επιμένουν όταν αυτό επιθυμεί να σταματήσει να παίζει και να μην του συμπεριφέρονται σαν να είναι παιχνίδι.


Η γνωριμία ενός σκύλου ή μιας άλλης γάτας με ένα νέο γατάκι, πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα για να αποφευχθεί η σύγκρουση. Μια κακιά εμπειρία μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Τα καινούργια γατάκια πρέπει να έχουν ασφαλή θέση στο δωμάτιο. Δώστε τους τον χρόνο να συνηθίσουν την παρουσία του σκύλου και να τον πλησιάσουν αν θέλουν.

Αν έχετε ένα μεγάλο κλουβί με πλέγμα, βάλτε το γατάκι να καθίσει μέσα με ασφάλεια, ενώ συγχρόνως το σκυλί ή η γάτα που ήδη κατοικούν στο σπίτι να μπορούν βαθμιαία να το συνηθίσουν. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να κάνετε τις ... γνωριμίες. Μερικά σκυλιά θέλουν εδική φροντίδα, ειδικά αυτά που δεν έχουν συνηθίσει τις γάτες ή δείχνουν άγρια συμπεριφορά. Φορέστε τους για λίγο το λουρί τους και προσπαθήστε να κάθονται ήσυχα.

Για ήσυχα σκυλιά ή για αυτά που έχουν συνηθίσει τις γάτες, η γνωριμία με το γατάκι μπορεί να γίνει αν το βάλετε σε μια γερή τσάντα μεταφοράς. Διατηρήστε το σκυλί στο λουρί του αρχικά, τοποθετείστε την τσάντα σε μια ψηλή επιφάνεια και επιτρέψτε μια ελεγχόμενη γνωριμία που θα είναι μικρή σε διάρκεια αλλά συχνή. Τα περισσότερα σκυλιά γρήγορα θα καλμάρουν όταν καταλάβουν ότι το καινούργιο ζώο δεν είναι και τόσο ενδιαφέρον. Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε το γατάκι μόνο του με σκύλους και γάτες μέσα στο σπίτι, πριν γνωριστούν για τα καλά.


Κίνδυνοι και ατυχήματα

Τα γατάκια είναι πολύ περίεργα πλάσματα και τους αρέσει να εξερευνούν μικρές σκοτεινές περιοχές στις οποίες και τρυπώνουν. Αν λείπει για πολύ χρόνο, πρέπει να το ψάξετε σε ντουλάπια, συρτάρια, εξωτερικές αποθήκες και όπου νομίζετε ότι μπορεί να τρύπωσε και κατά λάθος εγκλωβίστηκε. Διατηρείτε την πόρτα του πλυντηρίου ή του στεγνωτηρίου κλειστή και πάντα ελέγχετε πριν βάλετε ρούχα μέσα. Δυστυχώς έχουν γίνει πολλά ατυχήματα έτσι…

Αν του αρέσει να μασουλάει φυτά τότε μετακινείστε οποιοδήποτε φυτό θα μπορούσε να αποβεί δηλητηριώδες. Οι περισσότερες γάτες δεν αγγίζουν τέτοια φυτά αλλά τα γατάκια έχουν ασταμάτητη περιέργεια (η περιέργεια σκότωσε τη γάτα δεν λένε; - ας μην επαληθεύσουμε το ρητό!). Αν έχετε κήπο αποθηκεύστε τα χημικά και τα φάρμακα σε ασφαλές μέρος και ελέγξτε μήπως η εφαρμογή τους στον κήπο είναι τοξική στις γάτες. Για παράδειγμα το φάρμακο για τα σαλιγκάρια είναι πολύ τοξικό και απαγορεύεται η χρήση του.

Προσοχή στο μπαλκόνι, ειδικά αν κατοικείτε σε ψηλό όροφο. Η πτώση από όροφο είναι η πρώτη αιτία θανάτου γατιών στον κόσμο. Μέχρι να σιγουρευτείτε ότι το γατούνι σας αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο αποκλείστε του την πρόσβαση στο μπαλκόνι ή επιτρέψτε την πάντα υπό επιτήρηση!


Βόλτα?

Δεν πρέπει να επιτρέπετε στο γατάκι σας να βγαίνει έξω αν δεν έχει τελειώσει το πρώτο μέρος των εμβολιασμών του. Από την στιγμή που είναι πλήρως εμβολιασμένο και έχει μάθει την ζωή στο εσωτερικό του σπιτιού μπορείτε να το αφήνετε να εξερευνά το εξωτερικό περιβάλλον, εφόσον έχετε αποφασίσει ότι επιθυμείτε να το αφήνετε και εκτός σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση, να γνωρίζετε ότι οι κίνδυνοι που καραδοκούν εκτός σπιτιού είναι πάρα πολλοί και συνήθως μοιραίοι…


Αν δεν επιθυμείτε να το περιορίσετε μέσα στο σπίτι (έχοντας συνεκτιμήσει όλες τις συνέπειες), διαλέξτε μια ήσυχη ώρα και συνοδέψτε το έξω, επιτρέποντας του να εξερευνήσει το νέο περιβάλλον. Συνεχίστε να το συνοδεύετε μέχρι να συνηθίσει τον κήπο σας και να μπορεί να βρει τον δρόμο του πίσω στο σπίτι χωρίς καμία δυσκολία. Καλό είναι να μην το αφήνετε μόνο του μέχρι να γίνει 6 μηνών. Στις γάτες αρέσει να έρχονται και να φεύγουν όποτε θέλουν. Μία ειδική πορτούλα τους το επιτρέπει.


Παιχνίδι

Ειδικά τα μικρά γατάκια τρελαίνονται για παιχνίδια και συνήθως εκτιμούν εκείνα τα παιχνίδια τα οποία δεν στοίχισαν παρά λίγα ευρώ, παρά διάφορα εξεζητημένα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία με τόσο λαχτάρα τους αγοράσατε. Ιδιαιτέρως δε εκτιμούν άχρηστα για εμάς αντικείμενα, όπως ένα μπαλάκι από ασημόχαρτο, το οποίο έχετε δέσει με μια κλωστή και το κουνάτε πέρα δώθε, ένα χαρτόκουτο με τρύπες για να μπαινοβγαίνει, ένα ποντικάκι από τα petshop


Το καλύτερο παιχνίδι μακράν είναι ένα απλό laserάκι: οι γάτες κυνηγούν την κόκκινη ακτίνα του προσφέροντας σε εσάς ώρες γέλιου-προσοχή μόνο η ακτίνα να μην πάει στα μάτια τους.

Ιδιαιτέρως θα εκτιμήσει η γατούλα σας ένα ονυχοδρόμιο (γατόδεντρο), για να ακονίζει τα νύχια του. Μην θεωρήσετε το ονυχοδρόμιο υπερβολή! Πιστέψτε μας θα το λατρέψετε κι εσείς, διότι έτσι θα προφυλάξετε τα έπιπλα και άλλα αγαπημένα σας αντικείμενα από την μανία των νυχιών του νέου σας συνγάτικου!Εκατομμύρια ιδιοκτήτες γατιών είναι πεπεισμένοιότι δεν θα μετανιώσετε για την απόφασή σας! Ο νέος σας συνγάτικος θα σας ανταποδώσει την προσφορά ενός ζεστού σπιτικού με πολύ τρυφερότητα, αφοσίωση, συντροφικότητα και ανυπόκριτη αγάπη, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις… Τι πολυτιμότερο να ζητήσει κανείς; Καλή ζωή να έχετε!