Γιατί να στειρώσω τη γάτα μου;


Κλειάννα Μαλαματίνα (Straysʼ help)

Πολλοί ιδιοκτήτες ζώων διστάζουν να στειρώσουν τα ζώα τους λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και λανθασμένων...απόψεων.

ΓΙΑΤΙ καλέ μπαμπά?

Πρώτος λόγος που θα αναφέρω,και κατ'εμέ σημαντικότερος,για να στειρώσετε τη γάτα σας/το γάτο σας είναι για να ΜΗΝ συνεισφέρετε με νέα γατάκια στον τεράστιο αριθμό των υπάρχοντων αδέσποτων.

Την ώρα που χιλιάδες γατιά πεθαίνουν στους δρόμους από αυτοκίνητα και φόλες και χιλιάδες άλλα παλεύουν να βρουν τροφή στα σκουπίδια, εμείς θα επιλέξουμε να ζευγαρώσουμε την θεά γατούλα μας? Δεν είναι ανεύθυνο να πάρουν τα γατάκια ''μας'' τη θέση των ταλαίπωρων που περιμένουν στα κλουβιά των καταφύγιων και των σωματείων? Μην κλείνετε τα μάτια στο πρόβλημα των αδέσποτων.

Δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε σωστές οικογένειες για τα γατάκια.

Τίποτα δεν σας εξασφαλίζει ότι οι φίλοι σας που είπαν ότι θα πάρουν από ένα, δε θα κάνουν πίσω την τελευταία στιγμή ή μετά από 1 βδομαδα ζωής με το μικρό διαβολάκι δεν θα το μετανιώσουν...Ή μέσω αγγελιών θα εμπιστευθείτε τον καθένα που θα θέλει γατάκι?

Και όλοι αυτοί που θέλουν ας πούμε και έχουν αποφασίσει υπεύθυνα να υιοθετήσουν, γιατί δεν ρίχνουν μια ματιά στις αγγελίες απ;o σωματεία που είναι εκατοντάδες στο internet ή..ακόμα καλύτερα στη γειτονιά τους?

Το λέει και ο νόμος:

ʽΑρθρο 2 N. 3170/2003

“Υποχρεώσεις ιδιοκτητών σκύλων

6. Οι κάτοχοι θηλυκών σκύλων οφείλουν να μην επιδιώκουν ή διευκολύνουν την αναπαραγωγή ζώων καινά μεριμνούν για τη στείρωση τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.

ʽΑρθρο 5

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών γατών και άλλων ζώων συντροφιάς

1. Κάθε ιδιοκτήτης γάτας έχει τις υποχρεώσεις των διατάξεων των περιπτώσεων β', γ' και δ' της παραγράφου 1 και της παραγράφου 6 του άρθρου 2”.

Λόγω του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων οφείλουμε να μην αφήνουμε τα ημίαιμα ζώα μας να δημιουργούν κι άλλα.

Αν έχουμε πάλι ράτσας, δεν σημαίνει ντε και καλά ότι πρέπει να δημιουργήσουμε..απογόνους. Οι...ρατσάτες γάτες δε σημαίνει ότι δεν θα εγκαταλειφθούν από ανεύθυνους ιδιοκτήτες που θα τις δώσουμε...Αφήστε την αναπαραγωγή και διαιώνιση της ράτσας στους εκτροφείς, που αυτή είναι η δουλειά και η ζωή τους και εξασφαλίζουν υγιή γατιά.


Δεύτερος λόγος για να στειρώσουμε τη γάτα μας,είναι για να μην υποφέρει από οίστρο και ορμές.

Όποιος γατόφιλος έχει δει τα απελπισμένα νιαουρίσματα και τριψίματα επί ώρες των καημένων θηλυκών και έχει… βρει όλα τα έπιπλα και κάθε γωνιά του σπιτιού του σημαδεμένη με ούρα από τους αρσενικούς, καταλαβαίνει την επιτακτική ανάγκη για στείρωση.

Για να ηρεμήσετε ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΤΟΝΙ ΣΑΣ!


Πάμε λοιπόν,στα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα

Ένα debate μεταξύ υπέρμαχων και πολέμιων της στείρωσης...:

1.Δεν κάνει να επεμβαίνουμε στη φύση...

-Οταν εξημερώσαμε τα ζώα και τα κάναμε οικόσιτα, κάναμε τη μεγαλύτερη επέμβαση στη φύση. Με την ίδια λογική, άνθρωποι αφήνουν το σκύλο-φύλακα μόνο στο εξοχικό και τον ταϊζουν 1 φορά το μήνα ή δεν κάνουν εμβόλια στη γάτα τους!! Ναι,ναι είναι αλήθεια!

2. Τα στειρωμένα ζώα παχαίνουν και φοβάμαι μην πεθάνει απ το πάχος...

Η στείρωση δεν σημαίνει ότι θα επιφέρει 100% αύξηση του βάρους. Παρόλαυτα σε πολλά ζώα, που είχανε και την τάση πιο πριν,παρατηρείται αύξηση βάρους. Πλέον,το 2008,υπάρχουν κατάλληλες τροφές για στειρωμένα ζώα που διατηρούν το βάρος τους εκεί που πρέπει.

3. Πρέπει να γεννήσει πριν στειρωθεί...

Οχι,όχι,όχι και πάλι ΟΧΙ!

Πολλοί κτηνιάτροι το υποστηρίζουν και αν τους ρωτήσεις ''Τι θα κάνω τα μωρά?'', σου απαντούν ''Φέρτα να τα κοιμήσω'' -επί πληρωμή φυσικά! Εμπιστεύεστε αυτόν το γιατρό για το ζώο σας?


ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ που να επιβάλλει να γεννήσει το ζώο πριν στειρωθεί. Ταλαιπωρείται το ζώο σας,απλά.

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι αρσενικοί γατοι, αν στειρωθούν, βουλώνει η ουρήθρα τους. Αυτό δεν αληθεύει. Μπορεί να συμβεί και πριν τη στείρωση, λόγω κακής ποιότητας τροφής ή ασθένειας. Υπάρχει ειδικό φάρμακο.

Επίσης, κάποιοι λένε ότι τα ζώα γίνονται πιο επιθετικά. Συνήθως ισχύει το αντίθετο.Υπάρχει περίπτωση κάποια ζώα να είναι επιθετικά για λίγο διάστημα, ναι. Μετά ηρεμούν.Και όταν λέμε ηρεμούν, δεν εννοούμε γίνονται μαλθακά. Απλά ισορροπημένα, χαδιάρικα με όλα τα χαρακτηριστικά που είχανε πριν. ΔΕΝ αλλάζει η συμπεριφορά τους.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, το αστείρωτο ζώο κινδυνεύει από πολλά, σε θέμα υγείας:

ΠΥΟΜΗΤΡΑ,ΨΕΥΔΟΚΥΗΣΗ,ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ,ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ είναι μόνο ένα δείγμα...Απαιτούν ακριβά φάρμακα και μερικά καταλήγουν σε θάνατο!

Οσο για το ...

4.Πρέπει να γεννήσει για να γίνει μάνα/μπαμπάς/Δεν κάνει να τους στερούμε το σεξ, τον έρωτα/Πρέπει να νιώσει τη χαρά αυτή της ζωής...

-Από πότε γίνανε τα ζώα, άνθρωποι και δε το κατάλαβα? ΔΕΝ υπάρχουν αισθήματα μεταξύ των ζώων, άσχετα αν αδερφάκια ή συγκάτοικοι ζουν αγκαλιά και γλύφονται. Όταν έχουνε οίστρο ,μιλάνε μόνο οι ορμόνες και τα άγρια ένστικτα.

Πόσοι γάτοι έχουν κατασπαράξει τα μωρά της... συντρόφου τους?

Πόσες γάτες δεν ασχολούνται με το θηλασμό και πεθαίνουν τα μωρά?

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΕΞ! Αυτά κρατήστε τα για τα ανθρώπινα όντα..(Που μην ξεχνάμε ότι ακόμα και για τον άνθρωπο υπάρχουν θεωρίες ότι το σεξ είναι καθαρά σαρκικό,ένστικτα άγρια κλπ… Αλλά θα βγούμε εκτός θέματος, αυτά είναι για τον Ασκητή!)

Σκεφτείτε επίσης, αφενός την ταλαιπωρία της γάτας απ την εγκυμοσύνη αλλά και τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ! Όσο όμορφα και χαριτωμένα αν είναι τα γατουλίνια, σκεφτείτε ότι θα έχετε για 2 μήνες να φροντίζετε 4-8 γατάκια.

Να τα έχετε σε ειδικό χώρο, να τα καθαρίζετε, να τα ταϊζετε με ειδικό γάλα και μπιμπερό αν η μαμά δεν κάτσει, να τα εμβολιάσετε...Και άντε να βρείτε και οικογένειες μετά. Αν δεν βρείτε πού θα πάνε????

Και αν βρείτε οικογένειες, θα ζήσουν καλά ή θα τα εγκαταλείψουν? Η θα τα αφήνουν να γεννάνε???

ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΚΑΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.


Καταλήγουμε λοιπόν,ότι η στείρωση:

-Βοηθά στην πρόληψη ασθενειών!

-Μειώνει την επιθετικότητα

-Προστατεύει απ το να χαθεί,σε αναζήτηση όμορφης γατούλας ή να τσακωθεί για τα μάτια της...!

-Αυξάνει τ η διάρκεια ζωής.

Δεν σας φτάνουν,εφόσον θέλετε μια ευτυχισμένη κ υγιή γάτα?

Α πα πα πα,εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα!

Οσο για όσους ζευγαρώνουν τη ρατσάτη γάτα τους γιατί θα βρουν πιο εύκολα σπίτι και θα ..πληρώσουν όσοι τα πάρουν...Το θεωρώ πλήρη εκμετάλλευση του ζώου για πλουτισμό τους και ΔΕΝ εγγυάται ότι τα άτομα που θα πληρώσουν δεν θα το αφήσουν στο δρόμο ή θα το φροντίζουν...


DETAILS:

Α.ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

Οι περισσότεροι κτηνίατροι συμφωνούν ότι η κατάλληλη ηλικία στείρωσης είναι μετά τους 6-7 μήνες,εννοώντας να έχει ολοκληρωθεί ένας οίστρος.

Δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος να στειρώσετε μικρότερο γατάκι.

Β.ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

*Η στείρωση είναι μια επέμβαση ρουτίνας. Συνήθως κρατά μισή με 1 ώρα. Πας το γατί το πρωί και το παίρνεις περδίκι το βράδυ.

Επειδή γίνεται ολική αναισθησία, μπορεί να το δείτε λίγο..κουνουπίδι,αλλά συνέρχεται πληρως μετά τις 24 ώρες.Αλλες γάτες ακόμα πιο νωρίς είναι έτοιμες για..παιχνίδια.

*Δεν πονάνε και τα ράμματα απορροφούνται απ τον οργανισμό μετά από 1 περίπου εβδομάδα.

*Συνήθως δίνεται αντιβίωση για 1 εβδομάδα.

Στείρωση σε θηλυκό:

Στείρωση σε αρσενικό:

Γ.ΚΟΣΤΟΣ

Κι ερχόμαστε στη λυπητερή!

Πριν κλείστε ραντεβού στον καλό κτηνιατρούλη σας,κάντε... έρευνα αγοράς!

Υπάρχουν κτηνίατροι που χρεώνουν υπέρογκα ποσά για 1 στείρωση,χωρίς να κάνουν τίποτα παραπάνω από άλλους!

Μια λογική τιμή είναι από 60 ευρώ ως το πολύ 100.

Υπάρχουν όμως και σωματεία που ασχολούνται με αδέσποτα και έχουν συνεργαζόμενους κτηνιατρους,που τους κάνουν καλύτερες τιμές.

Μπορείτε να έρθετε σ επαφή με κάποιο σωματείο.

Επίσης,ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων στη Γλυφάδα,προσφέρει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές(όπως 30 ευρώ) αν γραφτείτε.Δίνετε συνδρομή το χρόνο και βοηθάτε αδέσποτα και στειρώνετε σχεδόν τζάμπα το ζωάκι σας!

{Τα ίδια ισχύουν και για τα εμβόλια!Το ξέρετε ότι ένα εμβόλιο κοστίζει μόλις 5 ευρώ και το πληρώνουμε 25 ή 30 + επίσκεψη στους καλούς γιατρούληδες????}